Pregătirea suprafeței pentru aplicare.

Înainte de a începe lucrările, este necesar de examinat cu atenție suprafața pe care aveți de gând să aplicați căptușeala. Tencuiala umfalată sau care se desprinde de pe perete trebuie îndepărtată, fisurile rostuite și chituite. Adânciturile și crăpăturile mari trebuie tencuite sau chituite, deoarece prezența acestora poate să influențeze semnificativ la consumul de materiale și, respectiv la prețul reparației. Apoi, cu ajutorul ruloului sau periei este necesar de aplicat grundul. Experiență vastă în folosirea tapetelor lichide am prezentat, în calitate de grund trebuie de folosit email de tip ПФ-115, ПФ-1217 ВЭ. Doar aceste condiții vor oferi culori intense și unice al materialului de finisare.

Pentru evitarea exfolierii (umflării) grundului de pe suprafața prelucrată, trebuie de luat în considerare că nu se permite aplicarea grundului pe o suprafață prăfuită, puțin dărâmată sau văruită. Utilizarea emailului ПФ în calitate de grund este necesar în cazul aplicării materialului de finisare pe suprafețe de metal sau lemn (câteva straturi), pe pereți și tavane care au fost inundate, pe suprafețe văruite cu coloranți de pigmenți, pe pereți cu suprafețe de grăsime sau rugină. Utilizarea grundului ПФ-115: pe pereții clădirilor vechi, unde a fost folosită chituirea pe bază de firnis sau săpun. Ar trebui de ținut cont de faptul că rugina,  gudronul de lemn, grăsimile care se conțin în chiturile vechi pe bază de firnis pot lăsa pe îmbrăcămintea suprafeței pete de culoarea galbenă, iar coloranții de pigmenți pot modifica gama de culori a acoperirii. După uscarea completă a grundului suprafața va fi de culoarea albă, care este gata pentru lucrările ulterioare. În cazuri rare, se poate evita folosirea vopselelor de email: tencuială de ciment nouă. În celelalte cazuri, renunțând la acoperirea suprafeței cu email poate aduce la apariția diferitor pete pe tapete. Vorbind în termeni simpli, este necesar de a crea un strat impermeabil între suprafață și tapetele aplicate.

După aplicarea vopselei de email ПФ, suprafața devine foarte netedă și alunecoasă. De aceea, trebuie de creat rugozitate. Pentru aceasta, vopsim suprafața cu orice tip de emulsie în dispersie apoasă (nu neapărat cea mai scumpă). Trebuie de remarcat faptul, că grundul de pătrundere adâncă nu garantează acoperire de calitate.

Pregătirea materialului de finisare.

Conținutul pachetului de amestec uscat se toarnă într-un vas de plastic. Capacitatea vasului trebuie să fie selectată în funcție de cel puțin 6 litri pentru un pachet de material. În compoziție se adaugă 5,0 – 6,0 l de apă**, mestecând manual materialul cu minuțiozitate. În rezultat trebuie să primiți o pastă consistentă. Dacă materialul ”se întinde” cu dificultate, trebuie să adăugați putină apă. Materialul este gata pentru aplicare. Pentru comoditate, se recomandă de amestecat concomitent  mai multe pachete de material de finisare într-un vas mare (de exemplu, în cada de baie).

Remarcă:

*Prescripțiile tehnice pentru materialul de decor Excelent admit diferențe minore ale nuanțelor între diferite loturi de unul și același tip de material de finisare. Dacă ați achiziționat materialul din diferite loturi, la înmuiere amestecați-le între ele. Acest lucru nu va influența la aspectul exterior al acoperirii.

** Cantitatea exactă de apă în material depinde de umiditatea, temperatura aerului în încăpere și se determină pe loc prin experiență. Luați în considerație, că materialul dens se aplică cu dificultate, pe când materialul prea lichid va curge de pe suprafața verticală și se va usca mai greu. În legătură cu aceasta, se recomandă de la început în amestecul uscat  de adăugat 3,5 l de apă pentru un pachet, după care se adaugă treptat apa necesară până la obținerea soluției de o consistență dorită. Rețineți, că materialul pregătit este de dorit să fie folosit în decurs de 24 ore și nu mai târziu de 3 zile. La păstrarea mai îndelungată al acestuia, el devine inutilizabil. Materialul uscat în ambalajul de fabrică poate fi păstrat pe un termen nelimitat.

ATENȚIE! Materialul nu se completează cu sclipici, în afară de MOZAIC.

Aplicarea.

Materialul de finisare Excelent poate fi aplicat cu ajutorul în două modalități: manual sau prin pulverizare. Manual materialul se aplică cu ajutorul unei spatule, fabricat din oțel inoxidabil sau sticlă organică, alte forme și tipuri de spatule sunt complet nepotrivite pentru acest scop. Toate tipurile de material de finisare Excelent se aplică manual și nu necesită oarecare aptitudini profesionale. Cu cât e mai înaltă calificarea executantului, cu atât e mai mic consumul de material. Începătorilor nu le e recomandat să aplice materialul manual pe tavanele încăperii, deoarece aceste materiale sunt cu dispersie fină și nu au în structura sa particule de reglare a grosimii de acoperire și, respectiv, unui maistru fără experiență îi va fi greu să obțină uniformitatea ideală a stratului de material, aplicându-l cu mâinile ridicate deasupra capului.

Aplicând materialul cu ajutorul spatulei, puteți obține pereți drepți și colțuri drepte, evitând astfel lucrări de șpăcluire dificile, costisitoare și pfăfuite. Aceasta oferă posibilitatea de a aplica materialul de finisare în toate găurile și fisurile din perete. Cu toate acestea, trebuie de luat în considerație că umplerea rugozităților mari ale suprafețelor necesită aplicarea straturilor mult mai groase decât se recomandă, ceea ce duce la un consum mai mare de materia de finisare. Un pachet este suficient pentru acoperirea suprafeței de 4,0 m2, grosimea startului fiind 1,5 – 2,5 mm. Consumul de material pentru 1 m2 este primit în decurs de zeci de ani. Meșterilor cu experiență un pachet le ajunge pentru o suprafață mult mai mare fără degradarea calității de acoperire. Dacă ați depășit consumul de material, citiți cu atenție instrucțiunile de aplicare și urmați-le.

A doua metodă – aplicarea materialului cu ajutorul unui pistol pulverizator (a nu e confunda cu pistol de vopsit). Această metodă se caracterizează printr-o perfomanță înaltă și se recomandă pentru o finisare rapidă și de calitate a suprafețelor mari. Dar trebuie de luat în considerație că aplicarea materialului de finisare prin această metodă poate fi efectuată doar pentru acele tipuri de materiale, care conțin umplutură cu dispersie fină.

Materialele de finisare cu textură de mari proporții se aplică doar cu ajutorul spatulei. Prin metoda de pulverizare a acoperirii, se aplică în două-trei treceri. Prin aceasta se ajunge la uniformitatea proprietăților decorative a acoperirii pe toată suprafața de finisare. Uscarea primului strat – nu mai puțin de 8 ore. Trebuie de ținut cont de faptul că, pentru evitarea formării îmbinărilor și rosturilor vizibile pe suprafața de acoperire (atât la aplicarea cu spatula, cât și cu compresorul), materialul trebuie să fie aplicat pe tot perete, dintr-un colț în altul, fără a se opri la jumătate din lucrul făcut.

Remarcă:

Viscozitatea necesară a mortarului pentru aplicarea uniformă și trecerii ușoare prin pistolul pulverizator se alege prin experiența acumulată și se reglează prin adăugare de apă. Aplicarea prin pulverizare necesită un material cu viscozitate mai mică, decât la aplicarea manuală.

Compresorul trebuie să aibă un strat de telfon sau să fie aprovizionat cu ulei și separator de apă. De asigurat presiunea minimă ~ 4 atm și productivitatea ~ 120 l/min. Cu cât e mai mare presiunea și productivitatea dispozitivului, cu atât mai repede și calitativ se obține suprafața de acoperire.

Uscarea suprafeței acoperite.

Uscarea se efectuează în condiții naturale la temperatura mediului înconjurător. După 24 – 28 ore, în funcție de temperatura și umiditatea aerului, acoperirea este gata pentru exploatare (se recomandă de deschis geamurile pentru a avea un flux de aer).

Reparația și reacoperirea suprafeței

La exploatare, practic toate tipurile de acoperiri adesea sunt supuse la acțiuni mecanice sau alte tipuri de acțiuni, ce aduce la dăunarea integrității și aspectului exterior ale acestora. Îmbrăcămintea suprafeței poate fi ușor reparat. Pentru aceasta, marginile suprafaței deteriorate se umezește, iar pe zona deteriorată cu ajutorul spatulei se aplică materialul proaspăt de finisare sau  se umezește o suprafață mare a îmbrăcămintei și cu ajutorul spatulei se nivelează zona deteriorată. După uscare, reparația îmbrăcăminte este invizibilă. Îmbrăcămintea, aplicată cu spatula se repară cu ajutorul spatulei, iar îmbrăcămintea aplicată cu pulverizatorul se repară doar cu ajutorul acestuia prin pulverizarea materialului necesar pe porțiunea deteriorată.

Dacă doriți să scoateți stratul de acoperire, acesta trebuie umezit cu pulverizatorul, lăsat să se umfle, după care îndepărtat cu spatula. Îmbrăcămintea eliminată complet poate fi refolosită. Cu toate acestea, trebuie de reținut că materialul umed poate fi păstrat nu mai mult de 3 zile. După folosirea prelungită a tapetului (mai mult de 7 ani), există posibilitatea reînnoirii acestuia prin umezirea și frecarea materialului de acoperire cu ajutorul spatulei.  Pentru evitarea petelor și rosturilor, această operațiune se execută pentru toată suprafața peretelui, de la un colț la altul. După aceasta, tapetul va deveni reîmprospătat, curat și va avea culorile inițiale.

Suntem siguri că lucrările efectuate cu materialul Excelent vă simplifică munca și vă oferă plăcere.